The Marvelous Matthew (2022)

Door Dejaegere, Sebastiaan () op 21 june 2022

Mathieu is een gerenommeerde illusionist die op 55-jarige leeftijd geconfronteerd wordt met jongdementie waardoor zijn carrière abrupt ten einde komt. Met het aftakelingsproces in het vooruitzicht, klampt Mathieu zicht vast aan het verleden en wil hij, koste wat het kost, deelnemen aan een auditie in Dubai.

Daarvoor moet hij tegen de wil ingaan van Helena, zijn wederhelft zowel op als naast het podium. Helena wil Mathieu tegen zichzelf beschermen en probeert tegelijk het gezin te redden van een nakende financiële crisis. Mathieu vindt het vreselijk dat zijn vrouw niet meer in hem gelooft en haar bezorgdheid verstikt hem.

Door zijn jongdementie botst Mathieu al snel op zijn limieten en lijkt de auditie een verloren zaak. Tot hij hulp krijgt van zijn 20-jarige zoon Kevin, die zeer weinig aandacht kreeg van zijn ouders omdat hun carrière altijd op de eerste plaats kwam. Kevin probeert op deze manier alsnog een relatie op te bouwen met zijn vader voor hij hem voorgoed verliest aan de ziekte.

Terwijl er een kloof ontstaat tussen Mathieu en Helena, groeien vader en zoon naar elkaar toe, maar tegen hoeveel is hun prille band bestand? De strijd van Mathieu tegen zijn jongdementie in combinatie met de financiële problemen, leggen een enorme druk op het gezin.

Slaagt Mathieu erin om het verleden los te laten en vrede te hebben met zijn nieuwe plaats in de wereld, in zijn gezin en in zijn eigen hoofd of gaat hij door tot hijzelf en zijn gezin als een kaartenhuisje instorten?

The Marvelous Matthew is een familiedrama waarin ik probeer jongdementie op een realistische en genuanceerde manier in beeld brengen. Dit met (h)erkenning van de moeilijkheden, frustraties en verlieservaringen die zowel de personen met jongdementie als hun mantelzorgers ervaren. Maar ik wil ook hoop geven, tonen dat er (met hulp) nog veel mogelijk is en dat men ondanks alles nog fijne momenten kan beleven.