Loading posts...
Home Bulteel, Zana
Bulteel, Zana
Bulteel, Zana
Over

Zana Bulteel is een afgestudeerde Masterstudente Schrijven aan het RITCS School of Arts te Brussel. Sinds ze zich kan herinneren, van het moment dat ze een pen kon vasthouden en woorden op papier kon zetten, heeft ze altijd geschreven. Doorheen haar leven is Zana altijd op zoek geweest naar een intieme, toch gecontroleerde manier van zelfexpressie om de wereld rond zich te begrijpen. Ze heeft dan ook verschillende uiteenlopende studies doorlopen in haar zoektocht naar zelfontplooiing.

In de lagere school ging Zana naar de Freinet school De Levensboom in Marke en De Klimop in Oostkamp. Zelf koos ze ervoor de eerste jaren van de middelbare te volgen in De Steinerschool in Brugge. Hier kwam ze in aanraking met theater, tuinbouw, muziek, tekenen en schilderen en besloot haar artistieke studies verder te zetten in theater. Ze schreef zich in voor de opleiding ‘Woordkunst & Drama’ aan de Kunstacademie in Brugge. Twee jaar voor afstuderen besefte Zana dat ook deze opleiding niet was waar ze naar opzoek was. Die laatste jaren op de Kunstacademie waren dan ook mentaal heel zwaar voor Zana. Ze voelde de drang niet voor, maar achter de camera te staan. Voor haar GIP-proef maakte Zana een kortfilm, die goed ontvangen werd door zowel de interne als de externe jury. Zij stelden haar voor toch eens een kijkje te nemen in de regieopleidingen aan zowel het RITCS als het KASK. Aangezien ze nog nooit buiten West-Vlaanderen had gestudeerd, riep het idee om naar Brussel te gaan veel angsten bij Zana op en ze besloot haar kansen eerst te wagen aan het KASK, maar in de tweede ronde van de toelatingsproef werd ze al geëlimineerd.

Met angst voor de grootstad, trok ze uiteindelijk naar Brussel om haar ingangsproef te doen aan het RITCS. Ze werd doorgelaten en startte haar hogeschool in de regieopleiding. Maar al na een jaar begon de studie een mentale tol te eisen. Zana moest opnieuw toegeven dat ook deze studie die de juiste voor haar was. Ze werd door het eerste jaar gelaten, maar moest haar tweede jaar opnieuw doen. Ze wist dat ze een verhalenverteller was en dat verhalen vertellen in haar bloed zal. Het was pas in de tweede zit van haar tweede jaar dat Zana besefte dat ze moest gaan schrijven. Haar kinderdroom en ultieme hobby die ze in de loop van haar leven was vergeten, kwam terug naar de oppervlakte. In de tweede zit van het tweede jaar deed Zana haar overgangsproef van de regieopleiding naar de schrijversopleiding aan het RITCS en werd doorgelaten. Eindelijk zat ze waar ze moest zitten, in de schrijversopleiding.

In haar Bachelorjaar en Masterjaar had Zana één droom, het verwezenlijken van een verhaalidee waar ze al ettelijke jaren mee zat: een verhaal over twee vrienden in hun zoektocht naar identiteit. Zana had al tientallen jaren interesse in de Aziatische cultuur. Deze interesse bleek pas van pas te komen in de schrijversopleiding. In de zomer van 2017 trok Zana voor een maand naar Zuid-Korea en opnieuw een maand in de winter van 2019 om er research te verrichtten. Ondertussen was ze ook al beginnen werken in het Koreaans Cultureel Centrum in Brussel en had in Zuid-Korea contacten in verschillende sectoren. Terug in België had het scenario idee van de twee vrienden vorm gekregen en besloot Zana haar Master over Zuid-Korea te schrijven. Met behulp van Dirk Kerkhove kreeg ze het verhaal waar ze al zo lang mee zat op papier. Met dit filmscenario studeerde Zana Bulteel in 2019 af aan het RITCS.

Lijst werken

Nothing Found