An Awesome Universe (2021)

Door Hendrikx, Olivier (author) op 9 january 2022

Jim is een gereserveerde twintiger die sinds zijn zestien werkt voor zijn vader in diens oldtimer garage. Veertien jaar na de dood van zijn moeder loopt Lena, een onomwonden vrouw, zijn leven binnen.

Jim heeft een speciale band met het verleden. Hij rijdt rond in de wagen die ooit van zijn moeder Ella was en luistert dagelijks met zijn walkman naar de cassetteverzameling die zij hem naliet. Ook Mike, Jims vader, heeft het moeilijk om zich los te maken van zijn overleden vrouw. Zijn appartement is sinds haar dood onveranderd gebleven en haar bureaustoel in de garage werd sinds haar dood door niemand anders gebruikt.

Over haar praten lijkt onmogelijk. Jim walgt van de pathetische verhalen die zijn vader op hem loslaat en lijkt zijn herinneringen aan zijn moeder voor zichzelf te willen houden. Op die manier kan niemand ze besmeuren.
Wanneer Lena in zijn leven komt, moet Jim zich echter leren open te stellen voor de tien jaar oudere vrouw die zich te pas en te onpas als een moeder over hem ontfermt. Haar goede bedoelingen zorgen bij Jim voor een confrontatie met de verlatingsangst die zijn gereserveerde leven tot nu toe hebben vormgegeven en het schuldgevoel dat hij draagt rond de zelfmoord van zijn moeder.

An Awesome Universe is een coming-of-age film over verstoorde bindingspatronen (verlatingsangst). Hoe vrij is een individu van zijn verleden om keuzes te maken over zijn toekomst?

De setting van de film zijn veelal plekken die op hun eigen manier stilstaan in de tijd. Het verleden heeft op deze manier niet enkel een invloed op het mentale groeiproces van Jim als hoofdpersonage, maar ook op de omgeving waarin hij handelt. De liefde voor een oldtimer of een vinyl- en cassetteverzameling, de nostalgie van de vergane glorie in NormandieĢˆ… Jim wordt omringd met elementen die hem met zijn hoofd in het verleden plaatsen. Het is Lena die als een iconoclast in dat hoofd begint te rommelen en zo een mogelijke weg plaveit naar een andere, vrijere toekomst.