De lucht om ons heen (2021)

Door Peeters, Cas (author) op 9 january 2022

Wat als je beste vriend plots de dood van een kind op zijn geweten heeft?

Max Van Loo is een 37-jarige strafpleiter op de grens van een burn-out, die beslist om zijn leven terug in handen te nemen en te stoppen met zijn veeleisende job in het rechtssysteem. Zijn vrouw juicht dit toe, zijn zoon kijkt uit naar de beloofde, extra quality time, en ook zijn beste vrienden, een koppel van een paar straten verder, zijn overtuigd van zijn keuze.

Dit gevoel van overwinning duurt echter nog geen week.

Als het bevriende koppel, Jesse en Judith, op een mooie nazomerdag een groot kinderfeest geeft voor het klasje van hun zoon, besluit het noodlot om in te grijpen. Het gehuurde luchtkasteel zakt tegen het einde van het feest plots in elkaar en één van de aanwezige kindjes blijft erin vastzitten en stikt. Een verschrikkelijk traumatisch, afschuwelijk ongeluk. Maar wel een ongeluk.

Deze gebeurtenis zendt een golf van verontwaardiging over de gemeenschap, die enkel groter wordt als blijkt dat Jesse en Judith op dat moment geen toezicht aan het houden waren. Max ziet plots hoe de wereld zich tegen zijn beste vrienden keert, hoe Jesse verantwoordelijk gehouden en uitgespuwd wordt door de samenleving en hoe plots iedereen precies kant moet kiezen.

Als Jesse dan bij Max komt aankloppen voor juridische bijstand, wordt deze plots terug in een situatie gesleurd waar hij net van wou ontsnappen. Hij moet vechten tegen de onrechtvaardigheid van de gemeenschap, zijn eigen moraliteit onder de loep nemen, omgaan met het rouwproces van zijn zoon en de meningsverschillen met zijn vrouw, en zich beschermen tegen de aanwakkerende agressie van het dorp. Hoe langer deze ketel op het vuur staat, hoe meer de druk stijgt.

Hoe ver wil je gaan om je beste vriend van rechtvaardigheid te voorzien?