Drenkelingen

Door Cristina, Poppe (schrijven) op 10 october 2018

Een tragikomische mozaïek-film waarin we verschillende personages volgen die niet meer tevreden zijn met hun leven. Door een probleem met de riolering komt alle vuiligheid naar boven en komt hun wijk langzamerhand onder water te staan. Zowel letterlijk als figuurlijk staat het water de personages nu tot aan hun lippen, kunnen ze het hoofd boven water houden? AISHA en ADIL zijn twee jaar geleden uit Iran geëmigreerd. Ze werken vandaag beiden bij een verzekeringskantoor dat hun gezicht en achtergrond gebruikt om zich in een goed daglicht te plaatsen en sympathie op te wekken bij klanten. Maar Aïsha en Adil willen meer zijn en zichzelf bewijzen. Om ‘verkopers van de maand’ te worden gaan ze wel erg ver.

KATIA en FINN zijn getrouwd en verwachten een kindje. Ze wonen samen met Finn’s moeder, ELISABETH, en LUCAS, het enige kind uit het eerste huwelijk van Finn, waarvan de vrouw
jammer genoeg te vroeg kwam te overlijden. Elisabeth lijdt aan dementie en verwart hierdoor de overledene vrouw van Finn steeds met Katia, tot Katia’s frustratie. De zware zwangerschap, haar niet altijd even attente echtgenoot en de dementie van haar schoonmoeder eisen steeds meer hun tol van haar.

Lucas is net afgestudeerd. Met zijn diploma ‘Filosofie’ vindt hij echter geen werk en wordt hij uiteindelijk verplicht om als ‘interieurverzorger’ (lees: kuisvrouw) aan de slag te gaan. In één van de huizen waar hij moet kuisen leert hij ANNA kennen. Zij is een veertigjarige vrouw die een jaar geleden haar man verloor en sindsdien weigert naar buiten te komen. Op een wel heel vreemde manier slaagt Lucas erin om haar erbovenop te helpen.

Finn is een loodgieter. Hij probeert de oorzaak van de vele klachten over geur- en waterhinder in de wijk te achterhalen. Zo ontdekt hij op een dag ‘De Berg’; een kolossale bruin-geelachtige prop gestold vet die de hele riolering blokkeert. Hij besluit het probleem zelf aan te pakken en schakelt een grote groep vluchtelingen in om met de berg af te rekenen en het riool te ontstoppen. Hoezeer de vluchtelingen ook hun best doen, ‘De Berg’ groeit en groeit alleen maar. Wie gaat er dit monster, dat een fenomeen in de wijk is geworden en stilaan ieders leven in de war stuurt, klein krijgen?