'Ik ben iets kwijt dat ik nooit meer terug krijg, en jullie ook.'

Door Beyens, Tyche (author) op 16 december 2017

Tien maand lang ging masterstudente Tyche Beyens door het leven als ‘Zero Waste Tyche’ . Hoe haar het afval-vrije bestaan bevalt schreef ze neer in haar blog ‘Zero Waste Tyche’, vol tips & tricks voor zij die haar voorbeeld willen volgen. Ook in haar masterproef ‘De Groene Generatie’ focuste Tyche op het belang van een groenere toekomst voor onze planeet: “Ik heb het gevoel dat ik al maanden ben aan het rouwen om iets. Mijn zorgeloosheid, mijn hoop op iets beters voor de toekomst. Ik ben iets kwijt dat ik nooit meer terug krijg, en jullie ook.”

Wat was voor jou de kiem van het project? 
Tyche « Toen ik in mijn verkorte bachelor startte met de voorbereiding van mijn eindwerk, besloot ik vrij snel dat ik een coming-of-age filmscenario wilde schrijven met als onderwerp de problemen/plezieren van de Millenials, of huidige generatie. Gaandeweg mijn masterjaar – na een paar tragische gebeurtenissen, zoals Donald Trump die president werd of dat 2016 het warmste jaar ooit gemeten was – werd het voor mij duidelijk wat ìk als twintiger zo beangstigd vond aan nù jong zijn en vond ik eindelijk het thema van mijn coming-of-age film. »

Wou je met je eindwerk iets aankaarten? 
Tyche « Zoals de titel expliciet meegeeft: het belang van een groenere toekomst door de klimaatproblematiek, maar vooral ook dat het heel moeilijk is om een jong mens te zijn in 2017. Veel leuks staat er ons niet te wachten, of alleszins, zo ervaar ik dat. En toch doen we wel ons best om op zoek te gaan naar het plezier en is er veel samenhorigheid, dus dat moest ook genoeg aandeel krijgen in m’n werk. »

Ben je voor je eindwerk over persoonlijke grenzen gegaan? 
Tyche « Mentaal wel, omdat de richting ‘Schrijven’ op het RITCS wel wat introspectie vergt en dat was soms confronterend. Maar ik denk dat mijn eindwerk, door zijn komische noot, net wat ‘verlichting’ bracht die ik nodig had. »

Wil je dit thema in de toekomst verder uitdiepen? 
Tyche « Zeker. Mijn eindwerk stond structureel niet zo sterk in zijn schoenen en ook sommige verhaallijnen zou ik terug willen openbreken, maar met het thema wil ik nog steeds een Vlaamse coming-of-age film van dit decennium schrijven. »

Wat hoop je mee te geven? 
Tyche « Als ik iedereen een béétje milieu-bewuster zou kunnen maken met mijn schrijfsels, dan ben ik in mijn ogen een geslaagd schrijver. Tegelijkertijd wil ik mensen ook doen glimlachen. Die twee tezamen, DAT is een uitdaging. »