I'll Be Back 2 (2018)

Door Cosemans, Jasper (podiumtechnieken) op 26 june 2018

Yves Vermeulen werkte voor zijn masterproject samen met verschillende podiumtechniekers aan de autobiografische voorstelling ‘I’ll be back: judgement day’.

Yves Vermeulen (Blankenberge, 35 jaar) had al ervaring in het theater, het straattheater en bij het Gentse CirQ/Bataclan alvorens hij de Vlaandersinruilde voor een huis in Schaarbeek, zodat hij aan het RITCS kon gaan studeren en werk van eigen makelij naar buiten brengen.
Aan BRUZZ vertelde hij meer over zijn afstudeerproject en opleiding. “Het was een intensieve opleiding, maar ze was ideaal om verder te gaan met de combinatie maken, regisseren en spelen, want ik wil graag de performance-richting uit.” Vermeulens afstudeerproject, de solo I’ll be back 2: the judgement day, is daar een voorbeeld van. Of gaat het om een duet? Vermeulen: “Ik werk voor dit stuk nauw samen met Jasper Cosemans, die me vorig jaar vroeg of ik het niet zag zitten iets te doen met een industriële robotarm. Sindsdien zoeken we uit hoe zo’n machine werkt en wat we ermee kunnen doen. Zo’n technische voorstelling is een hele uitdaging, maar sluit nauw aan bij mijn eigen onderzoek in het fysieke objectentheater.” Een robotarm is wel nog iets anders dan het recuperatiemateriaal waarmee hij in het verleden trashpunk maakte. “De robot wordt helemaal geprogrammeerd, dus voor mij is dat inderdaad hightech genoeg. We experimenteren met video en licht en zoeken daarmee naar een jaren 1990-sfeer. Het werk is ook autobiografisch te noemen, omdat ik geboren ben met een fysieke beperking, namelijk zonder armen. In I’ll be back 2 stel ik me de vraag in hoeverre technologie mij helpt of juist boycot in het verwezenlijken van mijn droom. Het is een spel van afstand en nabijheid, haat en liefde, samenkomen en terug zijn eigen weg gaan.”

CREDITS

Maker Yves Vermeulen Technician Jasper Cosemans, Louise Crabbé Scenography Juul Dekker Production Jeppe Heyvaert