Inleiding 'ARAYA'

Geen screening zonder een gepaste inleiding van onze docent filmgeschiedenis Wouter Hessels. Op dinsdag 25 januari 2022 kan je online kijken naar ‘ARAYA‘ in het kader van ons onderzoeksfestival ‘Future Narratives‘. Wouter Hessels vertelt je vanuit MOBO wat je van de film mag verwachten. 

Met alleen een cameraman aan haar zijde regisseerde Margot Benacerraf (°1926) de poëtische, narratieve documentaire Araya, gedraaid in overweldigend zwart-wit. Het schiereiland Araya in het Noord-Oosten van Venezuela wordt al vijfhonderd jaar ontgonnen voor haar zout.

Benacerraf brengt een prachtige ode aan de inwoners van Araya die allemaal zeer intens betrokken zijn bij de zoutverwerking. Dit pure mensenwerk staat echter op het punt overgenomen te worden door machines. Araya werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes in 1959 en won samen met Hiroshima mon amour de Prijs van de Internationale Kritiek. In vergelijking met klassiekers uit 1959 zoals Hiroshima mon amour, Les 400 Coups en Nazarín is Araya minder bekend. Toch is het meer dan de moeite waard om deze onbeminde, cinematografische parel uit de Venezolaanse cinema te (her)ontdekken.

De film is op dinsdag 25 januari 2022 online te bekijken tijdens Future Narratives vanaf 19u30 op RITCS ONLINE.