Niet te dichtbij (2020)

Door Hermans, Willie-Marie () op 27 november 2020

Dit scenario is een psychologisch drama over hoe een kinderwens de relatie tussen drie personages beïnvloedt. Ellen en haar vriend Thomas proberen al vier jaar kost wat kost zwanger te geraken. Wanneer een zevende IVF-poging opnieuw op niets uitdraait, moeten ze zich erbij neer te leggen dat ze geen kinderen zullen krijgen. Op zoek naar een nieuw doel in haar leven besluit Ellen om weer contact te zoeken met haar jongere zus Ada die in New York woont.

Maar het weerzien verloopt niet zoals Ellen had gehoopt. Ada lijkt helemaal niet blij met haar bezoek, na drie jaar amper contact. Bovendien ontdekt Ellen dat haar zus haar heeft voorgelogen. Ada is niet meer aan het werk als kunstenares maar verdient de kost als poetsvrouw. Ellen begrijpt niet waarom Ada niet terug naar Brussel komt. Het antwoord krijgt ze wanneer onaangekondigd voor Ada’s appartement staat en ontdekt dat Ada een driejarige zoon heeft, Felix. Verward en gekwetst keert Ellen terug naar Brussel.

Wanneer dit Thomas ter ore komt beseft hij waarom Ada haar kind verborgen heeft gehouden. Hij is de vader van Felix, het resultaat van een misstap drie jaar geleden. Onder het mom van een zakenreis vertrekt hij op zijn beurt naar New York. Thomas en Ada zijn het eens dat Ellen de volledige waarheid nooit te weten mag komen. Maar door de ontmoeting met zijn zoon wordt Thomas hevig geconfronteerd met zijn vadergevoelens. Hij zal alles aan Ellen moeten opbiechten als hij een vader voor zijn kind wil zijn. Thomas keert terug naar Brussel, vastberaden om Ellen de waarheid te vertellen.

Wanneer Ada met Felix een week later in Brussel aankomt, ontdekt ze dat Thomas het geheim nog niet heeft opgebiecht. Ada krijgt het steeds moeilijker om de waarheid te verbergen. Ze beseft dat het onoverkomelijk is maar wil haar zus niet verliezen. Toch wordt Ada’s grootste angst werkelijkheid. Ellen moet zelf ontdekken dat Thomas de vader is van Ada’s kind.

Twee maand later is Ada definitief teruggekeerd naar Brussel. De zussen hebben besloten om met hun tweeën Felix op te voeden. Ellen heeft Thomas niet kunnen vergeven. Hij is alleen gaan wonen en krijgt Felix wekelijks op bezoek.