Pretend (2023)

Vandaag maakt Roos een einde aan haar studie. Vandaag levert ze haar bachelorwerk af. Althans, dat denken haar ouders.

In werkelijkheid studeert Roos al jaren niet meer: nieuws dat ze maar niet met haar ouders durft te delen. Het was immers haar idee om Architectuur te gaan studeren, haar passie; ze had hun zelfs beloofd een strandhuis te zullen ontwerpen. Dan kan ze toch niet gaan vertellen dat ze ineens – zonder aankondiging – is gestopt?

Dus Roos houdt de schijn op. Drie jaar lang is ze pretend student: drie jaar lang zit ze op haar kot en doet ze niks. Het liegen is makkelijk, want niets is zo simpel als iemand iets voor te houden dat ze toch al willen geloven; mentaal speelt het bij Roos echter zijn parten. Maar vandaag is de laatste dag. Vandaag wordt de leugen afgesloten.

Of afgebroken.

Wanneer haar ouders plotsklaps aankondigen naar Brussel te zullen komen om haar “aan te moedigen”, slaat haar leefwereld om. Ineens dreigt de waarheid met volle kracht boven water te komen. Ineens dreigt ze haar ouders dan toch teleur te stellen; en op een hardere manier dan ze ooit voor ogen had. Ineens moet Roos in actie schieten om haar leugen te bewaren.

Vandaag is het alles of niets.

Pretend is een verhaal over de verwachtingen die ons allemaal bezighouden, of ze nu vanuit onze omgeving of vanuit onszelf komen. Het is een intiem fi lmscenario dat zich grotendeels in realtime en op één locatie afspeelt, en daarbij diep in het hoofd kruipt van één personage. Een portret van iemand die zich zo in het nauw gedreven voelt door die verwachtingen, dat ze vreemde sprongen maakt om er, alles op alles gezet, toch aan te kunnen voldoen.

Credits
Tom Wijenbergh
tomwijenbergh@hotmail.com