The Great White Silence (2023)

Antarctica, maart 1898. Commandant Adrien de Gerlache heeft zijn internationale crew aan boord van de driemaster ‘Belgica’ tot in de Bellinghausenzee geleid.

De ambitieuze reis van de wetenschapspioniers komt al snel tot een halt wanneer het schip vast komt te zitten in het pakijs. Een paar maanden later verdwijnt de zon voor een lange tijd achter de horizon. Jaloezie, ziekte en waanzin maken van de eerste Antarctische overwintering in de geschiedenis een ware hel op aarde. In deze crisis komen bovendien de verschillende nationaliteiten met elkaar in de clinch. De leiding van Adrien is niet naar de wens van de Noor Roald Amundsen, die meer en meer begint te denken dat híj aan het hoofd van de hiërarchie had moeten staan. Gelukkig kan Adrien terugvallen op de steun van kapitein Johanna, de Amerikaanse dokter Florence Cook en zijn intieme jeugdvriend Émile. Iedereen klampt zich vast aan één hoop: als de zon straks terugkomt, kunnen we ontsnappen. Misschien.

Het is een verhaal over hoogmoed, maar ook over sociale isolatie, jaloezie en vriendschap. Verder is The Great White Silence bedoeld als een kritische reflectie op het koloniale en patriarchale karakter van ontdekkingsreizen.

The Great White Silence is gebaseerd op historische gebeurtenissen. Zowel de gebeurtenissen als de personages zijn in variërende mate gefictionaliseerd.

Credits
Korneel Snauwaert
korneel.snauwaert@gmail.com
+32 495 47 27 60