'We helpen de aarde om zeep zonder erbij na te denken.'

Door Broux, Johannes (author) op 16 december 2017

In juni studeerde Johannes Broux af als maker met de bachelorproef ‘The Creamy Cheesy Meatful’ waarin hij schetst hoe klimaatverandering eruit ziet vanuit het standpunt van een mosplantje. ‘Ik wou verschillende perspectieven in een natuurrijke omgeving ontdekken en deze dankzij audiovisuele middelen zichtbaar maken voor het menselijke oog’.

Wat was voor jou de kiem van het project?
Johannes « In mijn projecten experimenteer ik met het standpunt van waaruit een verhaal verteld wordt. Zo maakte ik vorig jaar een kortfilm vanuit het perspectief van een naaktslak. Geïntrigeerd door de wereld die buiten de grenzen valt van wat we met ons blote oog kunnen waarnemen, dacht ik vervolgens: hoe ziet klimaatverandering eruit vanuit het standpunt van een mosplantje? Dit resulteerde in mijn eindwerk The Creamy Cheesy Meatful. Ik wou verschillende perspectieven in een natuurrijke omgeving ontdekken en deze dankzij audiovisuele middelen zichtbaar maken voor het menselijke oog. »

Wou je met je werk iets aankaarten?
Johannes « Klimaatverandering. Momenteel helpen we collectief onze omgeving, de aarde om zeep zonder erbij na te denken. We kijken vooral naar onszelf en denken heel ‘mens-centrisch’. We hebben zorgen die ons op korte termijn bezighouden, waardoor we te weinig reflecteren over het grote plaatje. Allemaal heel menselijk, maar met momenten word ik er radeloos en gefrustreerd van. Er zit onbegrip en een zinderende onrust in m’n hoofd. Gelukkig kon ik deze energie en gevoelens vertalen naar een audiovisueel werk. »

Ben je voor je eindwerk over grenzen gegaan, persoonlijk of effectief?
Johannes « Toen ik aan dit project begon, wist ik nauwelijks iets van pellicule af. Deze analoge workflow vergde enorm veel voorbereiding, nauwkeurigheid en vastberadenheid. Ik was heel bewust bezig met de volgende vragen: waar het kader zou beginnen/eindigen, hoe lang het shot moest duren en eventuele beweging van de camera. Het moment dat de gedigitaliseerde beelden in het ontwikkelingsbedrijf worden geopend is enorm spannend. Pas als je ziet dat de film correct belicht is, kan je weer diep ademhalen. Maar ik was er van overtuigd dat pellicule het medium moest zijn voor deze kortfilm. Dit organisch materiaal als metafoor voor de natuur klopte gewoon. Naast deze gedisciplineerde workflow waren de organische practical effects (special effects die op set worden gerealiseerd, zonder CGI of andere postproductie technieken) een hele uitdaging. Wanneer na 15 testen het effect eruitziet zoals je in je hoofd had, hoop je angstvallig dat het de 16de keer tijdens je opname ook lukt. Ik had geen reservemeters pellicule, dus het was echt erop of eronder. »

Still ‘The Creamy Cheesy Meatful’

Wil je dit thema/deze thema’s in de toekomst verder uitdiepen?
Johannes « In m’n volgende project ga ik verder borduren op de perspectieven die buiten de menselijke waarneming vallen. Het experimenteren met practical effects zal nog veel centraler staan. De resultaten zullen bepalen wat de kortfilm wordt. Het experiment wordt als uitgangspunt gebruikt voor de ontwikkeling van een visuele taal. Daarnaast wil ik in dit project de grenzen van pellicule verder aftasten. Tijdens de ontwikkeling van de rushes van The Creamy Cheesy Meatful, kwam ik tot de conclusie dat voor het volgende project een hoogkwalitatieve filmscan een absolute must zou zijn, om dit onderzoek verder te zetten. De grenzen van dit medium bepalen immers de inhoud en de ervaring van de kijker. »

Wat hoop je mee te geven?
Johannes « Elke kijker neemt, denk ik, iets anders mee, wat super is. Het liefst schotel ik iemand deze kortfilm voor zonder enige introductie om de ervaring niet te veel te sturen. Al hoop ik op z’n minst wel een gevoel van onbehagen mee te geven. Het mag geen comfortabele rit zijn. De urge om te sensibiliseren voor klimaatverandering komt elke dag weer opborrelen. Ik kan alleen maar hopen dat de film iets doet met de kijker, door een ander perspectief op de problematiek aan te bieden. »